Motivatie: van “Ik wil niet” tot “ik vind het leuk”


Hoe ik de grote baas ook vraag naar de meest dringende problemen in zijn bedrijf, hij spreekt altijd over problemen met motivatie. Als ik kan communiceren met mijn ouders van tienerkinderen, zeggen ze altijd hetzelfde: “Hij (zij) heeft niet genoeg motivatie voor studie (of werk, of een andere activiteit)” “.

Motivatie is een van de meest ongewone dieren die in de dierentuin van de menselijke psyche leven. Hoe sterker je haar sleept uit de nerts waar ze zit, hoe dieper ze verbergt. Soms, wanneer u de situatie probeert te beheersen, verdwijnt deze in het algemeen. Ik stel me een moeder voor die door het Museum van de natuurlijke geschiedenis rent, alsof hij probeert interesse te geven in gigantische dinosaurussen aan haar tienerkinderen, en ze lopen met een verveelde look door het museum, af en toe iets aan de telefoon fotograferen.

Hoewel motivatie niet door geweld kan worden veroorzaakt, dragen sommige factoren bij aan het uiterlijk ervan, waardoor kinderen worden helpen voortvloeien uit het stadium van gebrek aan motivatie (“Ik wil niet, ik zal het niet”) tot het stadium van externe motivatie (“Ik zal alleen doe het “), dan om de motivatie in de intracid (” het is jammer dat ik het niet doe “), wat volgt op geïntegreerde motivatie (” ik begrijp waarom ik het nodig heb “) en, ten slotte, ware motivatie (” Ik doe het leuk om te doen Het “). Drie belangrijke factoren die bijdragen aan de motivatie kunnen worden onderscheiden – het verlangen naar competentie, de behoefte aan anderen en de persoonlijke keuze.

Het verlangen naar competentie

Dit is openheid en interesse in het nieuwe, de zoektocht naar mogelijkheden om te leren en nieuwe vaardigheden te krijgen. Het verlangen naar competentie is al merkbaar bij zuigelingen – ze spelen, leren communiceren met objecten om zichzelf en verkent de wereld om hen heen. Wanneer het kind de eerste stappen neemt, valt en weer opstaan ​​- dit is het verlangen naar competentie. We willen allemaal competent zijn, om iets goeds te kunnen doen, en deze wens verdwijnt niet met de leeftijd, maar vaak wordt het nauwer gefocust geïnteresseerd in studeren. Bekijk je tiener van dichterbij – in welk gebied hij wil competent worden? Is het mogelijk om zijn hobby ergens anders om te leiden? Misschien is het logisch om te zoeken naar informatie over de chemische samenstelling van de lippenstift in Google, als dit de dochter van de wetenschap helpt? Het is de moeite waard om te onthouden dat het bijvoorbeeld voor een 12-jarige moeilijk kan zijn om het hele hoofdstuk van het leerboek te lezen. U kunt het in subsecties verdelen door één groot doelwit in verschillende kleine te delen. Met elke gelezen subsectie zal de competentie geleidelijk groeien.

Communicatie met anderen

We hebben het over onze diepe behoefte om relaties op te bouwen en samen met andere mensen te zijn. Als een van de oprichters van de positieve psychologie zei Chris Peterson: “Anderen zijn belangrijk voor ons”. Om aan deze behoefte te voldoen, moet u een betrouwbare relatie opbouwen en voelen als een volledig lid van de samenleving. Jonge kinderen hebben de neiging om relaties op te bouwen met familieleden, maar adolescenten zullen veel vaker naar collega’s bereiken. Dit kan ook worden gebruikt om hun motivatie te vergroten: de vriend van je kind uitnodigen voor een familie -picknick, een groep van zijn vrienden aanbieden om samen te werken aan het project of je zoon of dochter op te schrijven in een cirkel of lessen, waar hun nieuwe kameraden het meest zullen zijn waarschijnlijk “goedkeuren” sommige soorten activiteiten waarin uw kind niet eerder geïnteresseerd was. Mijn 16-jarige Andrew is elke zaterdag bezig met de theatercirkel. De laatste drie musea leken hem niet ‘cool’, maar onlangs nam hij plotseling zijn culturele horizon op – simpelweg omdat het meisje uit deze cirkel, dat hij leuk vindt, geïnteresseerd is in kunst.

Persoonlijke keuze

Dit betekent dat we handelen volgens onze eigen beslissing (en niet vanwege externe factoren), evenals we het eens zijn over onze acties met ons waardensysteem. Persoonlijke keuze is uiterst belangrijk voor motivatie. Als we vrij zijn om te kiezen wat we moeten doen, is het gemakkelijker voor ons om de redenen te waarderen waarom we deze keuze maken. Integendeel, als we iets niet van onze eigen vrije wil doen, is het veel moeilijker om interne motivatie te ontwikkelen. Daarom zijn aanvullende prijzen voor prestaties waarvoor een persoon zijn eigen motivatie zou moeten hebben, in feite https://geilworden.com/hoe-raak-je-meer-opgewonden-voor-de-seks/ verergeren zijn resultaten alleen. Vergeet daarom dat het beloven van een nieuwe smartphone voor een goede beoordeling van het examen, en, hoe eng het ook klinkt, zijn verantwoordelijkheid voor zijn leven verschuiven. Als ze begrijpen dat dit een echte verantwoordelijkheid is (“Ik zal niet voor u kiezen waar u naartoe moet”), zullen ze waarschijnlijk voor haar klaar zijn.

Onderzoeksresultaten laten ons zien wat er gebeurt als u geen aandacht besteedt aan deze drie factoren. Het bleek dat kinderen van het beheersen van ouders graag minder spelen dan kinderen van ouders die onafhankelijkheid ontwikkelen bij een kind. Het lijkt erop dat ouderlijk toezicht het plezier van het kind bederft van de meest natuurlijke les voor hem. Als gevolg hiervan leidt de ontevredenheid van basisbehoeften (vanwege koude, controlerende ouders) tot het zoeken naar externe vervangers. Adolescenten wier moeders werden geëvalueerd als koud en niet zorgzaam waren meer geïnteresseerd in materiële behoeften (geld en dingen) als compensatie.

Trouwens, we kunnen veel leren over het motiveren van adolescenten uit het spel Angry Birds. Die functies van de spellen, dankzij welke je kind urenlang zit met een smartphone of voor het spelvoorvoegsel, kunnen ook worden gebruikt om succes te behalen in het leren. Er zijn veel kleine taken, voortgaande complexiteit, constante feedback (groei in competentie), een interessant verhaal (persoonlijke keuze), de mogelijkheid van concurrentie met vrienden (communicatie met anderen) – dit is het recept voor de sterkste motivatie.

답글 남기기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다